Wolne wybory PDF Print E-mail
Written by Administrator
Tuesday, 07 April 2009 18:39

Wolne wyboryWolne wybory przyniosła do Polski demokracja. Oznaczają one dla nas możliwość oddania głosu na kogoś, kto mówi naszymi ustami, kto jest reprezentantem naszych postulatów. Wybory przed 1989 rokiem były farsą, wynik z góry był znany. Dopiero wprowadzenie w Polsce ustroju demokratycznego przyniosło Polakom wolność także i w głosowaniu. Pierwsze wolne wybory odbyły się w Polsce w 4 czerwca 1989 roku. Dzięki nim Polska zrobiła niesłychany krok naprzód, który najpierw dał nam możliwość wejścia w struktury NATO, a w 2004 roku wstąpienia do Unii Europejskiej.

Wolne wybory pozwoliły wyłonić partie, którym dobro Polski leżało na sercu, i które za wszelką cenę chciały, aby wolność przełożyła się również na swobodę kapitalizmu. Przyniosło to wielki rozwój przedsiębiorczości w Polsce oraz liczne inwestycje zachodnich firm w naszym kraju. Zmieniły się warunki życia Polaków, Polska zaczęła się rozwijać, wszystko to za sprawą Okrągłego Stołu, którego porozumienie dało wolne wybory. Demokracja, wolność i swoboda myśli obywatelskiej oraz wolne wybory to najważniejsze zdobycze Polski po 1989 roku.

Last Updated on Wednesday, 21 October 2009 18:47

Powered by Joomla!. Designed by: Free Joomla Templates, ecommerce web hosting. Valid XHTML and CSS.