W tym roku będzie premierowy dzień nowego PlayStation

21.09.2020, 10:05 0 komentarzy
W tym roku będzie premierowy dzień nowego PlayStation

Już w roku poprzednim były zapowiedzi, iż w 2020 roku japońska firma Sony ma zamiar pokazać graczom swoje najnowsze dziecko, czyli PS5. Prawdą jest, że wśród graczy w dalszym ciągu popularna jest ostatnia konsola i nic nie wskazuje na to, żeby zainteresowanie nią mogło się zmniejszyć. Jednakże japońska firma zdecydowała się na zaprojektowanie konsoli nowej generacji, w związku z czym fani niecierpliwie czekają.

Najnowsze technologie w PS5

Marka Sony wielokrotnie udowodniła, iż bywa pionierem wśród innych firm tego typu i potrafi zdziwić klientów. Poprzednia konsola, PS4, postawiła naprawdę wysoko poprzeczkę konkurentom - wszystko dzięki totalnie nowej jakości, której poprzednio nie przedstawiła inna firma. Wysoce wyczulone kontrolery, gierki najnowszej generacji, grafika - fani bez cienia wątpliwości potrafili docenić tego typu opisane detale i przez to na chwilę obecną PlayStation4 okazuje się być najlepiej sprzedawaną konsolą wszech czasów.

Oczywiście nie obyło się bez problemów z początku premiery - Sony miało zamiar podnieść różnego rodzaju granice technologiczne (co faktycznie udało im się), lecz sama premiera i przedpremierowe zaprezentowanie PlayStation 4 stworzyły ambiwalentne odczucia. Klientom, którzy byli obeznani z nowatorską konsolą PS3, nie całkiem odpowiadały na przykład kontrolery, albowiem na pierwszy rzut oka wydawały się naprawdę niekomfortowe. Faktycznie pady otrzymały nieco alternatywny kształt, jednak kłopotem okazał się pierwotny wypust konsoli PS4. PS4 przegrzewała się, sprzęt potrafił także samodzielnie resetować się.

Jednak po czasie i aktualizacjach wprowadzanych na bieżąco, okazało się, iż mimo wszystko Sony idzie w pożądaną stronę, a sama konsola do gier ma miano bestsellera. Jednak nie byłoby to możliwe, gdyby nie gry, które sporo osób niesamowicie ciepło wspomina.

A czy PlayStation5 będzie takim samym sukcesem?

Zapewne każdy gracz czy amator technologicznych świeżynek ze zniecierpliwieniem oczekuje na pojawienie się nowej konsoli do gier. Marka Sony zapowiedziała, że gierki poznane na PS4 będą działały na przyszłej konsoli (aczkolwiek nie podziała na odwrót, co wielu graczom się nie podoba). Pojawiają się w tej chwili pierwsze wiadomości o kłopotach z wcześniejszymi zamówieniami - mówią, że firma Sony nie nadąża z taśmą produkcyjną, aczkolwiek nie mamy pewności, czy nie są to aby tylko wredne pomówienia. W necie pojawiają się następne wieści również o tym, iż PlayStation 5 ma teoretycznie problemy z obrazem 4k. Jednakże i w tym wypadku pewne nie jest, jaka okaże się rzeczywistość. Wszystko będzie pewne w chwili premiery, czyli 19 listopada 2020 roku.