Protest Niepełnosprawnych

26.04.2018, 08:41 0 komentarzy
Protest Niepełnosprawnych

Jak wiadomo od 18 kwietnia w sejmie mamy do czynienia z protestem ludzi niepełnosprawnych oraz rodziców niepełnosprawnych dzieci. Demonstracja wciąż trwa i niestety nie zanosi się na to by miała zostać zakończona w najbliższym czasie.

Protestujący pojawili się w sejmie z dwoma głównymi postulatami .

Pierwszym z nich jest wprowadzenie dla osób niepełnosprawnych, którzy po ukończeniu 18 roku życia nie będą zdolni samodzielnie funkcjonować dofinansowania "na życie" w kwocie 500 złotych. Drugim żądaniem jest natomiast zrównanie kwoty renty socjalnej z najniższą rentą z ZUS otrzymywaną z tytułu całkowitej niezdolności do pracy.

W ostatni czwartek obecny rząd przyjął projekt nowej ustawy. Renta socjalna ma wzrosnąć z 865.03 zł do 1029.80 zł. Przepis ten ma wejść w życie od 1 września 2018 roku.

Ponadto PiS złożył projekt ustawy o szczególnych rozwiązaniach mających wspierać osoby ze znacznym stopniem niepełnosprawności. Ma ona zagwarantować osobom o znacznym stopniu niepełnosprawności szczególne uprawnienia, jeśli chodzi i dostęp do usług farmaceutycznych, lekarstw oraz świadczeń opieki zdrowotnej.

Mimo tego jednak członkowie obecnego rządu wykazali się totalnym brakiem współczucia w stosunku do protestujących. Wielokrotnie zostali oni przez nich zignorowani czy nawet obrażeni. Pomimo tego jednak nie mają zamiaru się poddać i zapowiedzieli, że zostaną w sejmie do momentu, kiedy wszystkie ich postulaty zostaną wykonane.