Od ostatniego czwartku rozwijają się ogólnopolskie demonstracje kobiet w związku z prawem do aborcji

27.10.2020, 11:00 0 komentarzy

W prawie 80 miejscowościach w Polsce oraz w 20 w innych krajach, strajkować zdecydowały się wyjść pełnoletnie kobiety, podobnie jak i mężczyźni na równi z młodszymi osobami, w celu dania wyrazu swojemu rozczarowaniu co do decyzji Trybunału w sprawie możliwości legalnego usunięcia ciąży. W czwartek 22 października, rada Trybunału zadecydowała, że usunięcie ciąży w momencie zagrożonego płodu zostało uznane za niezgadzające się z Konstytucją. Od tamtego czasu stale są strajki, które mają na celu wykazanie oburzenia w temacie tego przedmiotu. Demonstrantom towarzyszą hasła: "To jest wojna" a;bo też "Piekło Kobiet". Występują też również teksty, jak przykładowo "Wyp*******ć", czy też "***** ***", natomiast pod gwiazdkami ukryte jest tekst, w ostry sposób żądający wynieść się partii rządzącej. Młode osoby, podobnie jak i starsi Polacy ruszyli na ulice w miastach, żeby pokazać solidarność z manifestującymi, którym odebrano racje do wybierania dzięki rządowemu wyrokowi. Setki tysięcy oburzonych osób w Polsce oraz tysiące poza krajem ma na celu zasygnalizować, iż podobny przepis nie powinien zaistnieć w prawie i pokazać swoje wzburzenie odnośnie stanowiska obecnie rządzącej partii.

Coraz więcej strajkujących podjęło decyzję wyjścia na ulice

Już na samym początku na manifestacjach pojawiło się mnóstwo ludzi, przeważnie zirytowanych Pań. W licznych miejscowościach, demonstrujących były setki, jeśli nie tysiące, ponadto też w stosunkowo niewielkich miastach mieszkańcy pokazywali swój sprzeciw, pojawiając się pod budynkami urzędów miejskich i wybierając się na tzw. "spacery". W czasie protestów wygłaszanych jest całe mnóstwo haseł, wyśpiewywane są różne utwory, z kolei na banerach można było odnaleźć różne napisy, przykładowo "Moje ciało, mój wybór" bądź No women, no kraj. Mimo wszystko jednak faktycznym atrybutem, który ukazuje się permanentnie, jest piorun w czerwonym kolorze. Wiele celebrytów i osób medialnych albo decyduje się na przyłączenie się do strajków, pojawiając się na ulicach miast, bądź też zamieszcza posty w mediach społecznościowych, dając dowód swojemu wsparciu dla sprawy. Z kolei aktualnie rządząca partia i dodatkowo przedstawiciele Kościoła Katolickiego myślą, iż Strajk Kobiet to atak, którego celem jest osłabić Polskę i ze względu na to apelują o wycofanie się.

Na terenie całej Polski aż 400 tysięcy ludzi ukazało się na wielu ulicach miast w ponad czterystu strajkach, a największą liczbę demonstrantów można było znaleźć w Warszawie. Manifestacje na bardzo szeroką skalę ogarnęły również Poznań, Szczecin, Kraków oraz mnóstwo miast wojewódzkich. Nie wypada również zapominać o manifestacjach w Niemczech, Londynie, we Włoszech, ale i także w Norwegii lub Australii. Na ulicach miasteczek i miast zwykle każdego dnia można zobaczyć demonstracje, które mają na celu spór o prawa kobiet w naszym kraju. Najbardziej liczna do tej pory demonstracja ma odbyć się w piątek 30 października.