Już niedługo wybory prezydenta w USA

15.09.2020, 15:27 0 komentarzy
Już niedługo wybory prezydenta w USA

W bieżącym roku Stany Zjednoczone wybiorą kolejnego prezydenta. Teraz urząd ten wypełnia Donald Trump i rzecz jasna stara się on o następną kadencję. konkurencja także się stara i 50 dni przed głosowaniem możemy zapoznać się z sondażami. W jaki sposób wyglądają? Które szanse są największe? W porównaniu z 2016 rokiem, największy oponent Trumpa ma zdecydowanie lepsze wyniki.

Kandydat frakcji demokratycznej, Joe Biden, ma ponad 7% wyższości nad aktualnym prezydentem USA. Jednakże komitet wyborczy Donalda Trumpa nie rozpacza i nie twierdzi, żeby teraźniejsze badania oddawały nadchodzący wynik wyborów. W 2016 roku sytuacja była nawet podobna - Clinton w zeszłym głosowaniu również wyszła na prowadzenie, lecz jej przewaga nie była tak wielka. Było to tylko 2,3 pkt proc. Mimo że Hillary Clinton miała wyższość a także zdobyła więcej głosów, biorąc pod uwagę całe USA, przegrała wybory z aktualnym prezydentem.

Interesujące okazuje się to, że w Stanach nie przesądza o liczba pojedynczych głosów nie decyduje o wyniku. Stanowiący jest wybór elektorów - w każdym stanie jest określona ich liczba i uzależniona jest ona od mieszkańców w danym stanie. Na chwilę obecną wojuje ze sobą przede wszystkim pięć stanów - Wisconsin, Michigan, Floryda, Arizon oraz Pensylwania.

stanach sytuacja wygląda inaczej. W niektórych stanach przoduje obecny prezydent, w innych stanach rywal Trumpa. Sytuacja więc nie jest jednoznaczna. Wszystko rzecz jasna zależy od panujących postaw w konkretnej części Stanów Zjednoczonych - czasem ludzie posiadają podejście przede wszystkim republikańskie, a czasem będą to w znacznej mierze demokratyczne poglądy. Aczkolwiek chociażby w stanach w znacznej mierze o poglądach republikańskich w ostatnich latach zaszły znaczące modyfikacje. Wiele za sprawą nowych mieszkańców, którzy prezentują liberalne idee, a podejmują decyzję o przeprowadzce przez mieszkania w niskich cenach. Podobne podpisy być może będą miały spory wpływ na powołanie kolejną głowę państwa.

A jakim sposobem będą wyglądać wybory w czasie pandemii? Przez epidemię głosowanie zostanie wydłużone, gdyż rozpoczynają się nawet we wrześniu. Ogromna ilość Amerykanów zamierza oddawać swój głos metodą korespondencyjną.

Trzeba więc czekać na rozwój sytuacji - wziąwszy pod uwagę zeszłe wybory, nic nie jest do końca 100% pewne toteż kierowanie się sondami może się okazać błędne.