Głosowanie na Białorusi w 2020 roku - jak przedstawiają się ich rezultaty?

22.08.2020, 16:36 0 komentarzy
Głosowanie na Białorusi w 2020 roku - jak przedstawiają się ich rezultaty?

Prezydenta Białorusi powołały tegoroczne wybory, które miały miejsce 9 sierpnia 2020 roku. Bieżące wybory prezydenckie wygrał Aleksandr Łukaszenka, który niezmiennie utrzymuje stanowisko prezydenta od 1994 roku. Urzędujący już prezydent, według całościowych obliczeń wyników wyborów Centralnej Komisji Wyborczej zdobył 80,1% głosów, a jego konkurentka otrzymała wsparcie zaledwie 10,1% głosów. Wyniki wyborów nie zadowoliły zarówno Swietłany Ciachanouskiej, jak i jej sympatyków. Stwierdza się, że zostały. Od czwartku zaczęto strajki w państwowych zakładach pracy, a już od niedzieli odbywają się pokojowe protesty. W piątek protesty rozpoczęto już w całym kraju. Uzyskanie wiarygodnego wyniku wyborów prezydenckich jest rozstrzygającym postulatem dla protestujących obywateli. W Mińsku, jak i innych pobliskich miastach, obywatele, biorący udział w pokojowych marszach oraz protestach, sprzeciwiają się też przemocy.

Jakie są skutki przemocy wykorzystanej przez władze Białorusi?

Państwa Unii Europejskiej nie są w stanie zaakceptować wyników tegorocznych wyborów prezydenckich przeprowadzonych na Białorusi. Intensywne działania nad sankcjami dla osób, które biorą odpowiedzialność za sfałszowanie wyborów i przemoc w stosunku do Białorusinów i nie tylko mają miejsce. Po kilku przejmujących dniach powyborczych protestów, białoruskie MSW przyznało, że doszło do schwytania ok. 7000 osób, z czego zdecydowana część z nich została osadzona w areszcie przypadkiem i nawet nie uczestniczyła w demonstracjach. Na ten moment ogłoszono, że są trzy ofiary śmiertelne. Mężczyzna, który zginął w wyniku pobicia jest właśnie wśród nich. Są też osoby poważnie ranne, które z powodu eksplozji granatów straciły palce u rąk i stóp. Osoby, którym udało się opuścić areszt ze szczegółami przedstawiają swoje straszne doświadczenia przemocy stosowanej przez władze OMON-u. Mimo tych wszystkich kwestii, które do przezwyciężenia mają Białorusini, są niewyobrażalnie silni i starają się bezwzględnie unikać wszelkich starć z władzami.